ACTUALITAT

Contracte públic mixt d'obres i subministrament

La qualificació d'un contracte mixt s'ha de basar en la prestació principal.

25.02.2025

Un ajuntament publica un anunci de licitació d’un contracte per a la millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic mitjançant tecnologia LED, a adjudicar mitjançant procediment obert segons els tràmits per als contractes d’obres no subjectes a regulació harmonitzada.

 

El contracte és qualificat en el plec de clàusules administratives particulars com a contracte mixt d'obres, quan un contracte amb prestacions similars havia estat prèviament licitat com a contracte de subministrament.

 

Es presenta un recurs especial en matèria de contractació contra els plecs de la licitació, basant-se en tres motius:

  • Qualificació incorrecta del contracte.
  • Improcedència d’utilitzar l’experiència com a criteri d’adjudicació.
  • Improcedència d’exigir el certificat de “Sistema de gestió de seguretat de la informació, ISO 27001” com a criteri d’adjudicació.

 

Sobre la qualificació del contracte, el Tribunal Administratiu de Recursos Contractuals (TACRC) recorda que, quan un contracte mixt comprèn prestacions pròpies de dos o més contractes d'obres, subministraments o serveis, s’atendrà al caràcter de la prestació principal (LCSP art.18).

 

A més, és necessari que les prestacions estiguin racional i directament vinculades entre si i que siguin complementàries, constituint una unitat funcional per satisfer la finalitat del contracte (LCSP art.12 i 25.2).

 

Per determinar les normes que regeixen l’adjudicació d’un contracte mixt amb prestacions pròpies de diversos contractes, cal atendre al caràcter de la prestació principal, entenent que aquest és un concepte jurídic indeterminat que va més enllà de la simple consideració del valor econòmic de la prestació i abasta altres elements econòmics i qualitatius del contracte. Aquests depenen, al seu torn, del cas concret, de com estigui definit l'objecte del contracte o de la manera en què estiguin redactats els plecs.

 

Aquesta determinació s’ha de fer en funció de cada cas concret, tenint en compte que no n'hi ha prou amb la intenció expressa o presumpta de l’òrgan de contractació de considerar indivisibles els diversos aspectes que formen part d’un contracte mixt, sinó que s’ha de fonamentar en proves objectives que ho justifiquin i que acreditin la necessitat de formalitzar un únic contracte (Dir 24/2014/UE considerants 11 i 12).

 

L’element fonamental a considerar són les prestacions que constitueixen l'objecte del contracte. A això se sumen altres aspectes, com ara la finalitat bàsica i general de la contractació derivada dels treballs de preparació del contracte, la forma de retribució del contractista i la importància econòmica de les prestacions. Tot i que aquest últim element no és per si sol determinant, no es pot ignorar en la definició de la prestació principal.

 

En l’expedient de contractació analitzat, la prestació principal és la implantació de la tecnologia LED en l’enllumenat públic que, si bé pot comportar la realització d’obres, la prestació principal no recau en les obres, sinó en el subministrament de les noves lluminàries.

 

Pel que fa a l’experiència com a criteri d’adjudicació, el TACRC estima la impugnació d’aquesta clàusula d’adjudicació del contracte. El Tribunal considera que es pot configurar com a criteri d’adjudicació l’experiència del personal que el licitador assigni a l’execució del contracte, però només si queda demostrat i degudament justificat per l’òrgan de contractació que aquesta experiència suposarà una millora significativa en la qualitat del servei.

 

Fora d’aquests supòsits, no es pot utilitzar l’experiència com a criteri d’adjudicació, quedant limitada la seva consideració com a requisit de solvència tècnica, tal com succeeix en el cas que ara s’analitza.

 

S’estima, també, el tercer motiu d’impugnació: la consideració dels certificats de gestió com a criteri d’adjudicació. Per exigir la presentació d’aquests certificats com a criteri d’adjudicació, cal justificar i concretar en cada contracte com afecta l’aplicació d’aquestes normes a l’objecte del contracte i de quina manera millora directament la qualitat de la prestació del servei. Això no es fa en la present licitació, ja que aquest criteri d’adjudicació no guarda relació directa amb les prestacions objecte del contracte.

 

Els nostres professionals poden assessorar-lo i afrontar totes les qüestions relacionades amb la contractació amb l’Administració.